Suomen Lastenlääkäriyhdistys | Barnläkarföreningen i Finland ry
Y-tunnus: 1499972-4
1§ Yhdistyksen nimi on Suomen Lastenlääkäriyhdistys - Barnläkarföreningen i Finland ry ja sen kotipaikka on Helsinki. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistys käyttää nimeä Finnish Paediatric Society.
2§ Yhdistyksen tarkoitus on olla lastenlääkäreiden yhdyssiteenä, edistää lastenlääketieteen, lastenhoidon ja -huollon sekä lastentautien tutkimustyön kehittymistä.
3§ Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
4§ Yhdistys voi solmia yhteistyösopimuksia, vastaanottaa testamentti- ja muita lahjoituksia toimintansa mahdollistamiseksi.
5§ Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset jäsenet ja kunniajäsenet.
6§ Varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä Suomessa laillistettu lääkäri, joka haluaa edistää yhdistyksen tarkoitusperiä. Yhdistys voi lisäksi kutsua jäsenekseen yhdistyksen toimialalla ansioituneen muun henkilön.
7§ Kunniajäseneksi yhdistys voi kutsua yhdistyksen toimialalla erityisen ansioituneen kotimaisen tai ulkomaisen henkilön. Yhdistyksen toiminnassa erittäin ansioituneelle kotimaiselle kunniajäsenelle voidaan antaa yhdistyksen kunniapuheenjohtajan arvonimi. Kunniapuheenjohtaja voi olla vain yksi kerrallaan.
8§ Henkilöitä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia, voi yhdistyksellä olla enintään 1/3 yhdistyksen jäsenistä.
9§ Varsinaiseksi jäseneksi pääsyä varten vaaditaan kahden jäsenen puoltama hakemus, hallituksen puoltava kanta sekä yhdistyksen kokouksessaan tekemä hyväksyvä päätös. Päätös jäseneksi valitsemisesta tehdään avoimella äänestyksellä, paitsi jonkun yhdistyksen jäsenen sitä vaatiessa, suljetuin lipuin. Jos vähintään ¼ äänestykseen osallistuvista yhdistyksen jäsenistä vastustaa ehdotusta, se raukeaa.
Kunniajäsenen ja kunniapuheenjohtajan vaalia varten vaaditaan vähintään 20 varsinaisen jäsenen yhdistyksen vuosikokoukselle tekemä kirjallinen perusteltu ehdotus, hallituksen puoltava esitys ja yhdistyksen vuosikokouksessaan tekemä hyväksyvä päätös, joka päätös tehdään kuten varsinaisia jäseniä valittaessa.
10§ Varsinaiset jäsenet maksavat vuotuisen jäsenmaksun, jonka suuruuden yhdistyksen vuosikokous määrää. Hallituksen päätöksellä voidaan jäsen hakemuksen perusteella vapauttaa jäsenmaksun suorituksesta määräajaksi. Kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua.
11§ Jäsen voi erota yhdistyksestä tehtyään siitä hallitukselle tai sen puheenjohtajalle kirjallisen ilmoituksen tai ilmoitettuaan asiasta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi todeta päätöksellään yhdistyksestä eronneeksi jäsenen, joka ei ole suorittanut yhdistyksen jäsenmaksuja 24 kuukauden kuluessa eräpäivästä. Yhdistys voi erottaa jäsenen, joka toimii vastoin yhdistyksen tarkoituksia, toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella tuntuvasti vaikeuttaa yhdistyksen toimintaa tai käyttäytyy arvottomalla tai yhdistyksen jäsenelle sopimattomalla tavalla. Erottamispäätös on tullakseen voimaan tehtävä vähintään kahdessa perättäisessä kokouksessa vähintään kolme neljäsosalla annetuista äänistä. Jos joku jäsen sitä vaatii, suoritetaan äänestys suljetuin lipuin.
12§ Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, varainhoitaja, koulutuspäällikkö, isäntä tai emäntä, tiedotuspäällikkö ja 4-6 enintään 6 muuta jäsentä. Vuosikokous valitsee hallituksen jäsenet tehtäviinsä kunkin 3 vuodeksi. Puheenjohtajan ja sihteerin valinta suoritetaan vuotta ennen heidän toimikautensa alkua. Jos tuleva puheenjohtaja ja/tai sihteeri eivät jo ole hallituksen jäseniä, he ovat vuoden hallituksen tarkkailijajäseniä ilman äänioikeutta.
13§ Yhdistyksen jäsenillä on oikeus perustaa rekisteröimättömiä alajaostoja, joiden säännöt yhdistys vahvistaa.
14§ Yhdistyksen piirissä hallituksen alaisuudessa toimii koulutusvaliokunta. Hallitus nimeää sen jäsenet ja vahvistaa sen toimintaohjeet. Yhdistys voi nimittää muita alaisuudessaan toimivia valiokuntia.
15§ Yhdistyksen edustajat kansalaisjärjestöissä valitaan vuosikokouksessa kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
16§ Hallituksen tehtävänä on:
Hallitus on toiminnassaan vastuunalainen vuosikokoukselle.
17§ Hallitus kokoontuu tarpeen vaatiessa puheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun vähintään puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja sen lisäksi 5 jäsentä on paikalla. Hallitus voi halutessaan kokoontua etäkokoukseen. Päätökseksi tulee asiakysymyksissä kanta, joka on saanut taakseen yli puolet annetuista äänistä. Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet (suhteellinen enemmistö), ellei valittavana ole yksi henkilö, jolloin valituksi tulemiseen tarvitaan yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee asiakysymyksissä puheenjohtajan kanta ja vaaleissa arpa.
18§ Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi sihteerin tai varainhoitajan kanssa.
19§ Yhdistyksen toimihenkilöitä ovat:
Tarpeen vaatiessa yhdistys voi asettaa muitakin toimihenkilöitä.
20§ Yhdistys kokoontuu vähintään kahdesti vuodessa. Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi. Vuosikokous pidetään helmi-huhtikuussa ja syyskokous syys-marraskuussa. Hallitus ilmoittaa kokouksesta jäsenille yhdistyksen jäsentiedotteessa vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin. Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat. Ylimääräinen kokous on pidettävä, jos yhdistyksen kokous tai hallitus niin päättää tai vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselle ilmoitetun asian käsittelemistä varten kirjallisesti pyytää. Kokoukseen voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
21§ Päätökseksi tulee, ellei näissä säännöissä muuten määrätä, asiakysymyksissä kanta, joka on saanut taakseen yli puolet annetuista äänistä. Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet (suhteellinen enemmistö), ellei valittavana ole yksi henkilö, jolloin valituksi tulemiseen tarvitaan yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee asiakysymyksissä puheenjohtajan kanta ja vaaleissa arpa.
22§ Yhdistyksen toimintavuosi käsittää ajan vuosikokouksesta seuraavaan. Tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on jätettävä tilit tilintarkastajille viimeistään neljä viikkoa ennen vuosikokousta.
23§ Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Kohdassa 8 mainitut vaalit suoritetaan suljetuin lipuin, jos joku läsnäolevista jäsenistä sitä vaatii. Syyskokouksessa käsitellään kokouskutsussa mainitut asiat.
24§ Muutoksia näihin sääntöihin saadaan tehdä, jos vähintään kuuden varsinaisen jäsenen allekirjoittama kirjallinen ehdotus saa kahdessa perättäisessä yhdistyksen kokouksessa ainakin kolme neljäsosaa annetuista äänistä. Sama koskee myös yhdistyksen purkautumista.
25§ Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi, on yhdistyksen hallussa ja hoidossa olevat rahastot, jotka ovat kertyneet määrättyjä erikoistarkoituksia varten tai määrätyillä ehdoilla annettuina lahjoituksina, käytettävä ja hoidettava näistä rahastoista voimassa olevien sääntöjen ja lahjoituskirjoihin liittyvien määräysten mukaisesti. Yhdistyksen muut varat tulee käyttää lastenlääketieteen edistämiseksi.