Lastenlääkäriuutiset

2 / 2022

Puheejohtajan kesäterveiset

Hyvät kollegat, 

Suomen kesä on parhaimmillaan ja lomakausi alkamassa. Olemmejo päässeet tottumaan normaalimpaan arkeen koronavirusrajoitusten vähentymisenmyötä. Koulutuspäiviä on päästy jo viettämään perinteiseen tyyliin.  

Toukokuussa päästiin vihdoin viettämään ECPCP:n (European Confederation of Primary CarePaediatricians) kokousta Helsingissä. Koronaviruspandemian vuoksi kyseistälähikokousta oli siirretty kahdella vuodella. Tästä raportti alempana. Keväällä järjestettiin SLY:n lastentauteihin erikoistuvien koulutuspäivät, tällä kertaa Turussa. Siihen osallistui läsnä 73 ja etänä 42. Prospectum Live järjesti striimauksen, ja järjestelyihin oltiin hyvin tyytyväisiä sekä paikan päällä että etänä.  

Tulevista kokouksista mainittakoon SLAY:n (Suomen lastenlääkäreiden allergologiyhdistyksen) 50-vuotis juhlakokous, joka järjestetään poikkeuksellisesti kesällä, elokuun lopulla Helsingissä, pandemian aiheuttamien rajoitusriskien välttämiseksi. Marraskuussa järjestetään Lastenlääkäripäivät Helsingissä, jonka yhteydessä on Lastentautien tutkimussäätiön 60-vuotisjuhlasymposium. Näistä lisätietoa alempana. 

SLY:n hallitus on jatkanut kannanottojen tekemistä lapsiin ja nuoriin kohdistuviin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Keväällä laadimme avoimen kirjeen Suomen fitnessurheilu ry:lle lasten yhdessä muutaman muun yhdistyksen kanssa (Suomen nuorisolääkärit yhdistyksen, Suomenlapsi- ja nuorisogynekologinen yhdistys, Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys,ja Suomen liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäriyhdistys). Vastustimme lasten fitnesskilpailuja tuomista Suomeen perustuen mm. lasten liialliseen fyysiseen ja psyykkiseen kuormitukseen, kasvun, hormonitoiminnan ja murrosiänkehityksen häiriöihin, liialliseen syömisen kontrollointiin ja ulkonäön korostamiseen. Nämä ongelmat voivat olla hyvinkin pitkäkestoisia. Suomen fitnessurheilu ry peruikinsuunnitelmansa parissa päivässä. Ukrainan sodan lapsiuhrien auttamista tuimme yhteensä 5000,- euron lahjoituksella Suomen Unicefille ja Pelastakaa lapset ry:lle.  

Toukokuussa lastenlääkärit polkaisivat käyntiin TikTokissa kanavan, jonka tarkoitus on jakaa sosiaalisessa mediassa luotettavaa terveystietoa lapsille ja nuorille sopivalla tavalla ja tasolla. Kanava löytyy sekä Tiktokista että Instagramista nimellä Lääkäriliiga. Kanavan painopiste on Tiktokissa, mutta Instagramissa jaetaan myös osa Tiktokin videoista tarkoituksena tavoittaa lasten ja nuorten vanhemmat. Lääkäriliiga on startannut hienosti! Tiktokin puolella videot ovat keränneet jo yli miljoona katselukertaa, 77 000 tykkäystä ja 5000 kommenttia. Aihepiiri siis selvästi kiinnostaa ja herättää keskustelua. Nuorille,jotka ovat TikTokissa kannattaa vinkata ottamaan Lääkäriliiga seurantaan. Lääkäriliigan muodostavat Lotta Immeli, Noora Carpén, Anu Kaskinen, Michaela Nylund, MaaritTarkiainen ja Tiina Teivaanmäki. Lastenlääkärien jalkautumista sosiaaliseen mediaan on tehty yhteistyössä Mellakka Helsinki:n kanssa. 

Lastenlääkäriuutisia ylläpidetään jatkossa Newsletter –tyyppisenä. Mielellämme julkaisemme edelleen matkakertomuksia ja muita ajankohtaisia kirjoituksia, joita voi lähettää allekirjoittaneelle.  

Hyviä ja rentouttavia kesälomia toivottaen,

 Tuomas

 

Tuomas Jartti

SLY:n puheenjohtaja, lastentautiopinprofessori, lastenallergologi

Oulun yliopisto, OYS

Ajankohtaisia asioita

Oletko valmistumassa erikoislääkäriksi ja koulutustodistukset ovat hukassa?

Tarvittaessa osallistumistodistuksia voi tiedustella osoitteesta registration@elen.fi.  Kokouspalvelu laskuttaa jälkikäteen toimitetuista todistuksista oman hinnastonsa mukaisesti.

ECPCP:n kevätkokous Helsingissä 20-22.5.2022

ECPCP, European Confederation of Primary Care Paediatricianson vuonna 2009 perustettu eurooppalainen perusterveydenhuollossa toimivienlastenlääkärien kattojärjestö, johon kuuluu noin 25000 lastenlääkäriä 19:staEuroopan maasta https://www.ecpcp.eu/index.php?id=1.

Suomi on ollut mukana järjestössä vuodesta 2013 jaallekirjoittanut on toiminut Suomen delegaattina edustaen SLY:n Avopediatrianjaostoa. Kokouksia on yleensä kaksi kertaa vuodessa. Covid epidemian vuoksiviimeisen kahden vuoden aikana kokoukset ovat olleet striimattuja etäkokouksia,minkä vuoksi myös Helsinkiin suunniteltu kevätkokous on siirtynyt kahdellavuodella.

Keväisessä toukokuussa tänä vuonna kokous kuitenkin toteutuilopulta Hakaniemessä Paasitornin kongressikeskuksessa. Kokoukseen osallistui 31delegaattia Espanjasta, Italiasta, Israelista, Liettuasta, Portugalista,Ranskasta, Saksasta, Slovakiasta, Sloveniasta, Sveitsistä, Tsekistä, Turkistaja Unkarista. Suomea edustivat allekirjoittanut ja neljä muuta avopediatria.

Perjantaina 20.5 oli kokouksen tieteellinen osuus, jossaaiheena oli Lasten Covid ja pandemian pitkäaikaisvaikutukset lapsiin januoriin.  Professori Mika Rämet pitisyväluotaavan esityksen koronaviruksen immunologiasta ja Covid rokotusten tilanteesta.Ylilääkäri Tea Nieminen HUS:sta kertoi Suomen Covid tilanteesta. Dr Laura RealiItaliasta luennoi otsikolla Children and adolescent mental health problemsduring Covid 19, luentoa kommentoi Dr Manuel Katz Israelista. Pediatrienkeskuudessa on suuri huoli Covid rajoitusten vaikutuksesta lasten ja nuorten elämänlaatuun.

Perjantai iltapäivänä käytiin läpi maaraportit, kerrottiinWHO:n julkaisemasta kirjasta Pocket book of primary health care for childrenand adolescents: guidelines for health promotion, disease prevention andmanagement from the newborn period to adolescence (2022), jota ovat olleetkirjoittamassa ECPCP:n puheenjohtaja Shimon Barak ja Gottfried Huss mm. https://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/pocket-book-of-primary-health-care-for-children-and-adolescents-guidelines-for-health-promotion,-disease-prevention-and-management-from-the-newborn-period-to-adolescence-2022.

Lauantaina 21.5 kokoontuivat järjestön neljä työryhmääResearch, Advocacy and child environmental health, Curriculum and PPC- trainingsekä Prevention and Vaccination. Jokainen työryhmä kertoi toiminnastaan jatuloksistaan iltapäivällä ja sunnuntai aamupäivänä. Tutkimustyöryhmän Obesitytutkimuksen kerrottiin päättyneen ja julkaisun olevan tekeillä, tekijänä LaszloLosonzi Unkarista. Pirkko Keronen on tehnyt Lasten astman diagnostiikasta jaalkuvaiheen hoidosta esikouluikäisillä kyselytutkimuksen, jonka tulokset nytjulkistettiin.

Curriculum ja PPC training ryhmän nimeksi muutettiinEducation and training. Työn alla on EPA (Entrustable Professional Activity)ohjekirja aikaisemman Curriculum ohjekirjan lisäksi. EPA on käytössä Espanjassaja Saksassa.

Advocasy and Child Environmental health ryhmä on keskittynytpakolaisten ja turvapaikan hakijoiden terveysongelmiin ja ECPCP on myös mukanakansainvälisessä pediatrien pyöräilytapahtumassa joka kerää huomiotaympäristökysymyksiin. https://climateacceptancestudios.com/ridefortheirlives.

Päivien aikana julkaistiin myös tulokset siitä mitenkoronaepidemia on vaikuttanut pediatrien vastaanottotyöhön käytännön tasolla.

Helsinki näytti kauniit kasvonsa31:lle delegaateille sekänoin kymmenkunnalle mukana olleelle puolisoille tai perheenjäsenille. KävelimmeSiltasaaresta Töölön rantaa pitkin Oodi kirjastoon ja Lasipalatsiinpäivälliselle. Lauantai-illan illallisen tarjosi SLY:n Avopediatrit loistavassailta-auringon valossa Meripaviljongissa.  Helsinki ja järjestelyt herättivät suurtaihastusta. Seuraava kokous on hybridi kokous Saksan Heidelbergissa 15.10.22.

 

Pirkko Keronen

pirkko.keronen@kolumbus.fi

 

Päätösäpäivän delegaatteja Graniittilinnan portaikossa
Osa delegaateista ihastelemassa Oodia
ECPCP:n puheenjohtaja Shimon Barak ja Saksan Folkert Fehrtyytyväisinä Lasipalatsin päivällisen jälkeen
Oodinterassilla

Myönnetyt matka- ja koulutusapurahat

Anniina Kyrönlahti, 860 euroa

Anu Kaskinen, 1000 euroa

Matkakertomus

AdvancedTechnology & Treatments for Diabetes (ATTD), Barcelona, Espanja

27.-30.4.2022

Tänä vuonna 15. kerran järjestettävä ATTD -kongressi on modernindiabeteksen hoidon ehdoton numero 1. Osallistujamäärä on kasvanut pienen piirinkokouksesta suureksi, kansainväliseksi tapahtumaksi, tänä vuonna meitä oli yli4000. Koronapandemian vuoksi edellisen vuoden ATTD järjestettiin kokonaanverkossa ja tänä vuonna ohjelma tarjottiin hybridinä.

Livetapaamistauon vuoksi tunnelma oli jo Helsinki-Vantaallainnostunut: monet kollegat tapasivat toisiaan ensimmäisen kerran 2.5 vuoteen!Tuntui uskomattomalta päästä lähtemään ulkomaille 😊.

Perillä Barcelonassa sää suosi, + 20 ja aurinkoista ja kongressikeskusoli meren rannalla! Monet nauttivatkin aamulenkeistä upeissa maisemissa ennenluentojen alkua.

Tänä vuonna ehdottomasti kuumin aihe oli älypumputdiabeteksen hoidossa. Millään muulla hoitomuodolla ei ole päästy nykyistentiukkojen kriteerien mukaisiin hoitotavoitteisiin tyypin 1 diabeteksessakaikkina ikäkausina. Jo markkinoilla olevien älypumppujen lisäksi saimme kuullatuloksia myös Suomeen tulossa olevista laitteista, Omnipod5 ja CamAPS:sta.Jatkossa emme tarvinne ns tavallisia insuliinipumppuja enää ollenkaan -älypumppuhoitolienee myös kustannusvaikuttavinta hoitoa. Uusista verensokerinmittauslaitteista selvästi mielenkiintoisin oli ihon impedanssin avulla verenglukoosia mittaava GWave, joka vaikutti olevan hyvin tarkka ja nopea, eikä vaadikalibrointeja. Markkinoille tulemiseen mennee silti vielä vuosia.

Omat posterimme käsittelivät pienten lasten älypumppuhoitoa,teimme ensimmäisenä maailmassa tutkimuksen Minimed 780G-älypumpulla 2–6-vuotiailla ja esittelimme 3 kuukauden tuloksiamme: Glukoositasapaino paraninopeasti aloituksen jälkeen niin HbA1c:lla kuin TIR (aika tavoitealueella,3.9-10 mmol/l) mitattuna ja mikä tärkeintä, vanhempien kokema hoidonkuormittavuus väheni suorastaan dramaattisesti samassa ajassa. Aivansamanlaisia tuloksia raportoitiin myös muilla markkinoilla olevillaälypumpuilla tässä ikäryhmässä.

Haluan kiittää Suomen Lastenlääkäriyhdistystä saamastanimatka-apurahasta, joka hyvien luentojen kuuntelemisen lisäksi mahdollisti omientöidemme esittelyn kansainväliselle tutkijayhteisölle!

 

Espoossa 5.5.2022

Anna-Kaisa Tuomaala, lastenendokrinologi, HUS Lapset ja Nuoret

Tulevat koulutukset

Marraskuun Lastenlääkäripäivien 2022 yhteydessä 3.-4.11.2022 järjestetään Lastentautien tutkimussäätiön 60v juhlasymposium. Alustava ohjelma on julkaistu. 2.11. järjestettävän presymposiumin aiheena on Radiologiaa pediatreille.

Lastenlääkäri 2023 koulutustapahtuma pidetään 16-17.2.2023 Helsingissä. Ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Muita kotimaisia koulutuksia

Suomen lastenlääkäreiden allergologiayhdistys r.y.:n juhlakokous pidetään Helsingissä 22-23.08.2022. Ohjelma ja ilmoittautuminen.

uutisarkisto